Pre médiá

Štíhly nemusí vždy znamenať zdravý

Začiatkom roka venujeme viac pozornosti svojmu zdraviu aj štíhlej línii. Avšak nízka hmotnosť nie je automaticky synonymom zdravia. Nechcené chudnutie (nechcená strata telesnej hmotnosti) môže v mnohých prípadoch signalizovať zdravotný problém.

Nedostatočná výživa je totiž významným rizikovým faktorom u mnohých chorobných stavov. Nejde len o množstvo prijatých kalórií, ale predovšetkým o zloženie stravy (zastúpenie živín), ktoré ovplyvňuje funkciu imunitného systému, množstvo svalovej hmoty a tým aj regeneračné pochody v organizme, v mnohých prípadoch aj dĺžku rekonvalescencie. Vhodná a dostatočná výživa je neoddeliteľnou súčasťou liečby a pre jej zabezpečenie je potrebné využívať všetky dostupné možnosti, vrátane klinickej enterálnej výživy.



V prvých mesiacoch roka, pri spomienke na novoročné predsavzatia, sa snažíme zbaviť kilogramov, ktoré sa cez sviatky usadili v páse, na bokoch a zadku. Plánovaná redukcia kilogramov, či počtu centimetrov v páse, je vhodná len pre zdravých jedincov a pacientov s chorobami priamo spojenými s nadmernou hmotnosťou, ako sú diabetici 2. typu alebo osoby s vysokým krvným tlakom a pod. Naopak chorí, s akútnymi i mnohými chronickými chorobami môžu obmedzením príjmu kalórií, bielkovín, vitamínov a minerálnych látok zhoršiť svoj zdravotný stav za bezpečnú hranicu.


Nejde len o pacientov s nádorovými chorobami, ale aj s chronickými obličkovými, srdcovými alebo dýchacími ťažkosťami. "Zníženie počtu kalórií, nedostatok kvalitných bielkovín, minerálnych látok a vitamínov vedie k porušeniu imunitných procesov, takže sa človek stáva náchylnejší na infekcie, vrátane chrípky," varuje Mgr. Pavel Suchánek, odborník pre zdravú výživu. Práve na začiatku roka spravidla silnie a vrcholí epidémia chrípky. "Nedostatok prijímaných živín a energie komplikuje, spomaľuje a predlžuje uzdravenie a následnú rekonvalescenciu," dodáva odborník. Preto môže trvať aj niekoľko dlhých týždňov, než sa človek úplne uzdraví. U chronicky chorých potom nedostatočná výživa prispieva k vysokému riziku komplikácií a to až smrteľných infekčných komplikácií, akými je napríklad zápal pľúc.



Podvýživa u chorých, nie iba seniorov


Prieskum, ktorý prebiehal v rokoch 2006 až 2010 v krajinách EÚ preukázal, že chorí, ktorí jedia menej ako polovicu potrebného množstva stravy (pred hospitalizáciou) majú dvojnásobné riziko úmrtia v priebehu hospitalizácie. To neplatí len pre pacientov nad 65 rokov, ale ide o univerzálne pravidlo pre chorých, ktorých stav si vyžaduje pobyt v nemocnici. Podvyživení ľudia vyžadujú intenzívnejšiu liečbu, viac liekov, starostlivosti a ostávajú dlhšie v nemocnici. Podľa prieskumu trpí 40% hospitalizovaných osôb podvýživou (na celom svete). Problém býva v skorom rozpoznaní podvýživy, pretože podvýživa môže ohrozovať ľudí v pásme nadváhy či normálnej hmotnosti. Dôležitými diagnostickými kritériami je odpoveď na dve jednoduché otázky: Chudnete, bez toho, aby ste sa o to snažili? Jete menej, pretože máte menšiu chuť do jedla?



Podľa novej definície sa rozlišujú tri typy podvýživy (malnutrície):

  1. Malnutrícia spojená s hladovením (mentálna anorexia a bulímia - teda aj jedinci rešpektujúci neodôvodnenú redukčnú diétu).

  2. Malnutrícia spojená s chronickou chorobou, ktorá vedie k úbytku svalovej hmoty (napríklad nádorové ochorenie, reumatoidná artritída, choroby pútajúce pacienta na lôžko, imobilita, CHOCHP (chronická obštrukčná choroba pľúc), obličkové choroby a pod).

  3. Malnutrícia u akútnych ochorení (všetky infekčné ochorenia, vrátane chrípky, sepsa, úrazy, popáleniny apod).



Význam klinickej enterálnej výživy


Chorobu si nikto neplánuje, ale ak nás alebo niekoho z blízkych už postihne, môžeme mať v zálohe nutričné riešenie v podobe klinickej enterálnej výživy, ktoré posilňuje obranyschopnosť a urýchľuje hojenie v akútnych stavoch, mierni negatívne dôsledky chronických chorôb, predchádza "vyhladovaniu" pri závažných, napríklad nádorových ochoreniach.


"Prípravky klinickej enterálnej výživy dodajú potrebnú energiu, kvalitné bielkoviny, vitamíny a minerálne látky. Niektoré obsahujú aj prebiotiká, teda látky, ktoré pozitívne ovplyvňujú stav črevnej mikroflóry," upozorňuje Mgr. Pavel Suchánek. "Dostatok kvalitných bielkovín, sacharidov a doplnenie vitamínov, spolu s minerálnymi látkami pôsobí proti úbytku svalovej hmoty, ku ktorému dochádza u pacientov pripútaných na lôžko."  Funkčné svalstvo potom napomáha aj rýchlejšej rekonvalescencii a umožňuje účinnú rehabilitáciu, uľahčuje "vstávanie z lôžka", mierni pocit únavy. Preto je vhodné pamätať na klinickú enterálnu výživu tiež pred (plánovanou) operáciou a zaradiť ju do liečebného režimu už niekoľkých hodín po chirurgickom výkone.


Prípravky klinickej enterálnej výživy sú vo forme nápojov určené na priamu spotrebu. Ich použitie odporúča nutričný ​​špecialista, samotný lekár alebo je možné si ju voľne zakúpiť v lekárňach. Možno medzi nimi nájsť aj také, ktoré boli vyvinuté s ohľadom na chuťové preferencie chorých na základe klinickej štúdie*. Tá potvrdila, že je to práve chuť, ktorá je pre pacienta najdôležitejšia, aby výživu v dostatočnom množstve a potrebnú dobu užíval.


* Sustain Study to improve Understanding of Senzory factors and Taste And their Impact on compliance their Nutritional drinks, Dataon file, Abbott Laboratories Ltd. 2009.

Podľa Clinical Nutrition News, 2011