Spoločnosť Abbott dostala schválenie FDA pre TRILIPIX ™ (fenofibrová kyselina), prvý a jediný fibrát indikovaný na použitie v kombinácii so statinom pre úpravu hladiny cholesterolu

Nový liek použitý v kombinácii so statinom pomohol pacientom v klinických štúdiách zlepšiť hladiny HDL a LDL cholesterolu a triglyceridov. Úrad FDA schválil liek TRILIPIX ™ (fenofibrová kyselina) - kapsuly s predĺženým uvoľňovaním spoločnosti Abbott - pre použitie v kombinácii s diétou na zníženie hladiny triglyceridov a LDL cholesterolu a k zvýšeniu hladiny HDL cholesterolu u pacientov s poruchou lipidového spektra.

TRILIPIX je prvý a jediný fibrát, ktorý bol schválený na použitie spolu so statinom. U niektorých pacientov sa podľa terapeutických smerníc na zlepšenie hladiny lipidov odporúča kombinácia fibrátu so statinom. Nebolo preukázané, že TRILIPIX je prevenciou proti ochoreniu srdca alebo náhlej srdečnej príhode.

"Iba 35% pacientov s lipidovými problémami je v súčasnej dobe liečených prípravkami na úpravu lipidového spektra a u mnohých z nich nie sú dosiahnuté cieľové hodnoty u troch hlavných lipidov," hovorí Michael Davidson, M. D., profesor a riaditeľ centra Preventívna kardiológia, Univerzity v Chicagu, Pritzkerova lekárska fakulta. "Schválenie prípravku TRILIPIX je dobrá správa pre chorých, pretože teraz je k dispozícii ďalšia možnosť liečby abnormálnych lipidov, ktorú možno využiť buď samostatne alebo v kombinácii so statinom."

Ďalšie informácie v priloženej originálnej tlačovej správe (PDF, 39 kB).